Rosja: Wybuch meteorytu nad Uralem

O kosmosie bliskim i dalekim, odkrycia, zagrożenia i zaskoczenia.
Awatar użytkownika
Rysiek23
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Re: Rosja: Wybuch meteorytu nad Uralem

Post autor: Rysiek23 »

<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Przemekkk666" data-cid="103404" data-time="1361031517"> 

Mozesz to rozwinąc? Ciekaw jestem co konkretnie chodziło</blockquote> Też to oglądałem... rzeczywiście zabawne bo naukowiec z Torunia zwrócił uwagę młodym ludziom z Centrum Kopernika lansującym się w TVN24, że po prostu biją medialną pianę, podobnie jak w przypadku skoku Baumgartnera
Awatar użytkownika
observator
Infranin
Kontakt:

Post autor: observator »

Nie znam trajektorii tego bolidu, ale wiadomo już że nie była powiązana z planetoidą która wczoraj minęła Ziemię. Programy obserwacyjne do śledzenia obiektów NEO maja jedną słabą stronę. Nie są w stanie rejestrować obiektów nadlatujących od strony Słońca, a takim właśnie mógł być bolid uralski, którego nie dało się wcześniej wykryć. Próby zestrzelenia ciała przemieszczającego się w atmosferze z prędkościami 15-30km/sekundę za pomocą konwekcjonalnych rakiet, są niemożliwe przy tak krótkim czasie jego pobytu w atmosferze. Działo laserowe też jest zbędne w jego likwidacji, ponieważ tarcie atmosferyczne rozgrzewa taki obiekt błyskawicznie i ulega on zniszczeniu, rozpadowi na mniej groźne fragmenty. Ten bolid przypomniał o skutkach których zazwyczaj nie bierze się pod uwagę przy spadku ciał tej wielkości, czyli fali uderzenowej i tu wszyscy przypomnieli sobie "Tunguskie Dziwo" z czerwca 1908r, które według szacunków wybuchło ok. 5km. nad tajgą. Atmosfera dobrze nas chroni przed małymi ciałami, ale może też oddziaływać negatywnie w przypadku większych obiektów. Przed laty osobiście byłem świadkiem przelotu mini bolidu który po mniej więcej minucie wytworzył słyszalny odległy grom dźwiękowy (kolor meteoru był jasnoniebieski niczym łuk elektryczny) Ciekawe jest że ślad chury jest podwójny. Na jednym z filmów w sieci zauważyłem w początkowej fazie że lecą dwa ciała blisko siebie, jedno nieco wysunięte do przodu. Widocznie nastąpił rozpad zaraz na początku, a później dalsza fragmentacja, której dowodzą liczne wybuchy i grzechtania słyszane po wybuchu głównym.
Ostatnio zmieniony sob lut 16, 2013 7:54 pm przez observator, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
observator
Infranin
Kontakt:

<blockquote class="ipsBlockquote" data-time="1360939596" data-cid="103364" data-author="observator">Jeśli to jest krater uderzeniowy po tym meteorycie to gdzie jest materiał wyrzucony na zewnątrz? Wszędzie biało na obrzeżach i ani śladu materiału wyrzuconego z tej dziury.

Podmieniono film i mój komentarz stracił sens.</blockquote>A na nim był ten gazowy krater w Turkmenistanie. To dla scisłości.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maria
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

Post autor: Maria »

<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="artemius" data-cid="103365" data-time="1360939749">Chciałabym wkleić tu komentarz z salonu24.muki odnosnie tych " meteorytów " co do ktorych jest tyle wątpliwoci i niedomówien...."@Mariast66 ....... Czelabińsk poza tematem.<div>Jak przeczytałem wstęp boskiego fizykalisty na tym salonie, jako pierwszą mini relację z Czelabińska to szczęka opadła mi na podłogę.

Bo nie zrozumiałem tej profanacji. Nie wiedziałem czy mam się śmieć czy płakać.

Nie załapałem czy tekst pisał profesor fizyki jakim się prezentuje przed innymi ów bloger czy domorosły podwórkowy czarownik. Bo przecie treść jak na niby profesora to podwórkowa, żenada i śmiech na sali. Zero wiedzy a pierdoły gazetowe na czołówce jego treści......Możliwe więc że sensacyjnie chciał być pierwszym w komentarzach przed innymi i spalił.

Rosję obiegła wieść jak i świat został poinformowany że nad Czelabińskiem eksplodował meteor.!!!!

Gazety rzuciły tekściki w nagłówkach:

W Rosji już koniec świata,

Ogień z nieba unicestwi ludzkość,

Zły znak,

Meteoryt niszczy miasto,

Św. Marek: I gwiazdy będą spadać i poruszą się moce które są na niebie,

To będzie kara większa niż potop,...

i takie tam krzykliwo-chwytkliwe nagłówki prasowe dla bezrozumnej gawiedzi.......

ot standard pustosłowia i otwartych dziobów jak mawia Henpe.

Piszą Meteor – Meteoryt i takie tam..........pierdoły sadzą naiwniakom.

Jaki meteor ja się pytam jaki? Kto takie mądrości sadzi? Kto taki meteor stworzył? No kto?

Czy macie tak niski poziom wiedzy i zrozumienia praw fizyki dostępnych dla każdego żeby wierzyć takim bohomazom i sadzonym bajkom?

Czy ktokolwiek widział spadające meteoryty, miliony razy mniejsze?

Czy je obowiązuje inne prawo fizyczne na tej planecie?

Czy podlegają innym siłom? Innym oddziaływaniom?

Nie jestem głupkiem żeby twierdzić autorytatywnie że to meteoryt. A bynajmniej tak naiwnym jak się naiwnym dezinformacyjnym zamazującym temat wydaje.

Jeszce raz mówię - prawa tego wszechświata są takie same dla wszystkich chociaż nie identyczne w swej szybkości realizacji w danym miejscu.

Wśród całej masy kalafonii, mądrości wypowiedź jednego naocznego świadka brzmiała:

Pomyślałem ze to wybuch bomby atomowej.

To powiedział nawet nie fizyk, ale mądry człowiek zagadnięty na ulicy Czelabińska, i zapewne nawet nie uczony.........

Tu przerwę swój wywód bo to należy traktować jako wstawkę i przerywnik w mym blogu poza tematyczną.

Dla każdego zdrowo myślącego zadam w temacie pytanie:

Meteoryty praktycznie mogą nadlecieć z każdej strony naszego globu z dowolnego kąta i miejsca to oczywiste i naturalne. Uzależnione od oczywistego przypadku w którym nie ma żadnej sanacji.

Ale jakie jest prawdopodobieństwo ze ”kamulec” o wadze kilkunastu lub kilkuset ton dokona takich fajerwerków jakie dokonał i będzie dokładnie na 60 stopni szerokości geograficznej schodził po ślizgowej?

Czelabińsk leży na 61,1.

Ślizgowa to trajektoria schodzenia tak aby wytracić prędkości inie nagrzać materiału.

Odp.: nie ma takiej możliwości. Ani jeden raz na miliard. Nie ma takiego przypadku, poza świadomym oddziaływaniem.

Przyczyna:, bo zapewne nie wielu załapie o co biega?

Odp: Na tej planecie są 4 ścieżki schodzenia obiektów materialnych lotem ślizgowym, nie napędowym wytracającym pęd przed dokowaniem na planecie i znajdują się po obu stronach równika, na 30 i 60 stopniu długości po jednym stopniu w każdą ze stron północ-południe. Przy czym preferowana jest ścieżka schodzenia na 30 stopniu Gdzie leży KAIR co jest oczywiste i z naturalnych właściwości planety uzasadniona i zawsze w starożytności była takowa, bo wszystkie ważne i najważniejsze miejsca tej planety starożytności rozlokowane po obu stronach ścieżek schodzenia.

I nikt kompletnie nikt nie widział takowego obiektu nadlatującego z przestrzeni?

Czy to przypadek?

Jeśli tak to za bardzo nieprawdopodobny, za bardzo.

Błysk:

Trzeba być niebywałym ignorantem aby uznać poziom białego światła i jego natężenie jakie opisywano po eksplozji, jako naturalny rozbłysk przy rozpadzie masy trącej o atmosferę, której skutkiem był podmuch i podciśnienie niszczące budynki.

Bardzo naiwne to , bardzo.</div><div><div>MUKI 464691 | 17.02.2013 09:56 "</div><div>http://muki.salon24.pl/474627,2012-minal-co-nasz-czeka-w-najblizszej-przyszlosci#comment_7308073</div><div> </div><div>co sie dzieje na naszym globie pozostawiam do osobistego przemyślenia....</div><div>ciekawe co jeszcze nam sie zaserwuje ?</div><div>samorealizujace sie przepowiednie.......ha ha ha</div></div></blockquote>
Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2013 9:49 am przez Maria, łącznie zmieniany 1 raz.
JAM JEST Światłością Serca - Saint Germain
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: arek »

Przepraszam ,ale nie rozumiem tego posta .Znaczy ,że co ,że to nie meteor ? ,bo mateorytem będzie jak go znajdą (ten kamień będzie meteorytem ). ,że zbyt jasny błysk jak na meteor ? , jesli coś ma energię rzędu nawet 30 bomb z Hiroszimy, - trochę błysnie ,jesli mialo masę kilkuset ton ,a do ziemi doleciało kilkaset kg, to reszta pozostała w atmosferze,że schodził pod kątem 61,1 stopnia ? to co z tego ,miał okreslona masę i prędkośc więc Ziemia ściągnęła go pod określonym kątem ,gdyby spadał pod wiekszym kątem ,rozpadłby sie na wiecej kawalków  pod mniejszym odbiłby sie od atmosfery . <blockquote class="ipsBlockquote">Nad Kubą w pobliżu wybrzeża Morza Karaibskiego mieszkańcy osiedla Rodas koło miasta portowego Cienfuegos zaobserwowali na niebie w nocy z wtorku na środę kulę ognia, rozbłysk i wstrząs, któremu towarzyszyła silna eksplozja - podała kubańska <a>telewizja</a>. - Zobaczyliśmy na niebie wielką kulę ognia, większą niż słońce - opowiadają mieszkańcy. </blockquote>http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Meteoryt-eksplodowal-rowniez-nad-Kuba,wid,15340705,wiadomosc.html?ticaid=11014c&_ticrsn=5to ,że kamienie leca z nieba ,raczej nie popiera teori stworzenia :Cool:  20-30 km /sek strącili go ? :Oh: czym?  katiuszą . Ruski co jakiś czas podaja informacje o posiadaniu super broni , tak naprawdę to przypomina to Irański myśliwiec steath  ,- (atrapa ) Tak naprawdę nikt nie zauwarzyl tego g.. dopuki nie spadlo .Jak posłuchac dźwieku to wybuchów było kilka w pewnych odleglościach od siebie dlatego byla to kanonada .W zjawisku tym nie ma niczego niezwykłego .
Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2013 10:35 am przez arek, łącznie zmieniany 1 raz.
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
Awatar użytkownika
observator
Infranin
Kontakt:

Kiedy jakiś kosmiczny kamulec spala się w ziemskiej atmosferze to takie zjawisko nazywa się meteorem. Jeśli jednak jakaś jego część przetrwa i doleci do gruntu, to takie ciało nazywa się meteorytem. Najzabawniejsza jest ta "trajektoria ślizgowa", czyli kąt pod którym można bez nadtopienia ześliznąć się na ziemię. Jeśli topienie wywołane tarciem w atmosferze zależy od kąta a nie prędkości ciała, to niech ten fizyk leczy się na nogi bo na głowę za późno.
Maria
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

Post autor: Maria »

Jakie to " ludzkie "...czegos nie rozumiesz....to obrażasz.....no cóż, dlaczego mnie to nie dziwi ?Jest dużo wątpliwości odnośnie tych " meteorytów " ale najlepiej przyjmowac co " góra " podaje, jeśli ktoś ---to musi sie leczyć......no tak i kiedys było z każdym ktory rozumiał inaczej ale dzis korzystamy z ich dorobku. Jeśli czegos sie nie rozumie choc zachowajmy kulture .To takie proste.......obrażając dyskredytowac innych....nic sie nie zmienia......pozostawiam to bez komentarza.
JAM JEST Światłością Serca - Saint Germain
Awatar użytkownika
observator
Infranin
Kontakt:

Doskonale wiem czym było zjawisko nad Uralem. Napewno nie tym co sugeruje autor tych mętnych przemyśleń. Na zdjęciach lodowego impaktu znalezione okruchy meteorytu, na razie nie wiadomo jakiego rodzaju. Najbliższe dni sprawę wyjaśnią i co on na to powie? Zapewne będzie dalej mataczył.
Awatar użytkownika
MarcinAdk
Infrańczyk
Kontakt:

Post autor: MarcinAdk »

Zobaczymy, ja obstawiam Syderolit lub Aerolit, pytanie czym był ten nad Kubą.
Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2013 11:39 am przez MarcinAdk, łącznie zmieniany 1 raz.
Per Ardua Ad Astra
Awatar użytkownika
szukajek
Początkujący
Kontakt:

Post autor: szukajek »

Nie wczytywałem się dogłębnie w temat, więc może już znacie te infografikę jeżeli nie to proszę http://s.telegraph.co.uk/graphics/html/Years/2013/February/images/Meteor5.pngz tego by wynikało że to co spadło w Rosji nie jest związane z 2012 DA14  macie może trajektorie tego co leciało nad Kubą może to były odłamki DA14 hmm:)
Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2013 12:26 pm przez szukajek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „UKŁAD SŁONECZNY i WSZECHŚWIAT”