[ external image ]
Japończycy planują wybudować w przestrzeni kosmicznejgigantyczną elektrownię słoneczną. Koszt inwestycji to ok. 21 mld $. Za tę kwotę prawie 300 000 domów otrzyma zasilanie energetyczne wprost z kosmosu. Technologie przesyłu wyprodukowanej w przestworzach energii już są.
Szacuje się, że jeśliby wynieść elektrownie słoneczne na orbitę naszej planety, uzyskałoby się 10 razy więcej energii niż z elektrowni zlokalizowanych na powierzchni Ziemi. Japończycy są optymistami – wierzą, że przedsięwzięcie się uda – tak samo jak 100-krotna redukcja kosztów operacji, apierwszy prądz orbity popłynie do ziemskich odbiorców już w 2030 roku.
Kosmiczną elektrownię tworzyłby satelita pokryty panelami słonecznymi. Powierzchnia tego giganta wynosiłaby ok. 4 km2. Energia słoneczna przesyłana byłaby do Japonii w postaci mikrofal. Zainteresowanie naukowców skupia się teraz na dwóch problemach: doboru najbardziej efektywnych paneli słonecznych, najlepiej cienkowarstwowych (bierze się pod uwagę produkty Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Electric Corp. i IHI Corp.).
Czasem sobie myślę, że urodziłam się za wcześnie – przed światem stoi jeszcze tyle niezwykłych wyzwań. A przeciętna ludzkiego życia to tylko ok. 70 lat…
www.gadzetomania.pl
Japońska elektrownia słoneczna w kosmosie
-
- Full Active
- Kontakt:
Re: Japońska elektrownia słoneczna w kosmosie
No ciekawe, ciekawe pora czekać tylko na wyniki tego projektu. Wiadomo w 2012 nic się nie stanie więc lajcik. Przestałem w tą date wierzyć właśnie dzisiaj, gdyż to właśnie dziś miało się coś stać i nic. HEH.
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .
"Laa shay'a waqi'un mutlaq bale kul'un mumkin"
"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
Ciekawe jak poradzą sobie z kosmicznymi "śmieciami",które będą im niszczyć baterie.
ŻYCIE JEST TYLKO GRĄ
WSZYSTKO,CZYM ONO JEST,TO ILUZJA,ALE WY,GRACZE,DOSZLIŚCIE DO PRZEKONANIA,ŻE TO JEDYNA RZECZYWISTOŚĆ
-
- Full Active
- Kontakt:
Może zamątują działka 7mm i będą wystrzeliwać pociski w strone śmiecia by zmienić jego trajektorie
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .
Dadzą radę jak to zwykle bywa, Japończycy umieją sobie radzić, swoją drogą ciekawy pomysł
Każdego ranka, każdej nocy Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości, inni dla nocy i ciemności.
[ external image ]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hodie Mihi, Cras Tibi -> Co Dziś Mnie, Jutro Tobie Się Stanie
[ external image ]
Jedni się rodzą dla radości, inni dla nocy i ciemności.
[ external image ]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hodie Mihi, Cras Tibi -> Co Dziś Mnie, Jutro Tobie Się Stanie
[ external image ]
[quote name='Lazy' post='61015' date='czw, 10 wrz 2009 - 00:41']Ciekawe jak poradzą sobie z kosmicznymi "śmieciami",które będą im niszczyć baterie.[/quote]
Śmieci to nawet nie taki problem. Co z meteorami?
Co 2 tygodnie będą wysyłali serwisantów do wymiany paneli.
Wszystko ładnie pięknie, ale już widzę jak wyłożą kasę na coś co jest bardzo efektowne i efektywne ale drogie i najprawdopodobniej pod wysokim ryzykiem zniszczenia.
Śmieci to nawet nie taki problem. Co z meteorami?
Co 2 tygodnie będą wysyłali serwisantów do wymiany paneli.
Wszystko ładnie pięknie, ale już widzę jak wyłożą kasę na coś co jest bardzo efektowne i efektywne ale drogie i najprawdopodobniej pod wysokim ryzykiem zniszczenia.
[ external image ]
,, Veni Vidi Vici" - przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem
Timeo Danaos Et Dona Ferentes
**********Sol Omnibus Lucet!!!**********
,, Veni Vidi Vici" - przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem
Timeo Danaos Et Dona Ferentes
**********Sol Omnibus Lucet!!!**********
Lazy stawiam sobie to samo pytanie. Pożyjemy zobaczymy czy ten pomysł w ogóle wypali w tym stuleciu.