Japońska elektrownia słoneczna w kosmosie

O kosmosie bliskim i dalekim, odkrycia, zagrożenia i zaskoczenia.
ferdas
Infrańczyk
Kontakt:

Japońska elektrownia słoneczna w kosmosie

Post autor: ferdas »

[ external image ]

Japończycy planują wybudować w przestrzeni kosmicznejgigantyczną elektrownię słoneczną. Koszt inwestycji to ok. 21 mld $. Za tę kwotę prawie 300 000 domów otrzyma zasilanie energetyczne wprost z kosmosu. Technologie przesyłu wyprodukowanej w przestworzach energii już są.

Szacuje się, że jeśliby wynieść elektrownie słoneczne na orbitę naszej planety, uzyskałoby się 10 razy więcej energii niż z elektrowni zlokalizowanych na powierzchni Ziemi. Japończycy są optymistami – wierzą, że przedsięwzięcie się uda – tak samo jak 100-krotna redukcja kosztów operacji, apierwszy prądz orbity popłynie do ziemskich odbiorców już w 2030 roku.

Kosmiczną elektrownię tworzyłby satelita pokryty panelami słonecznymi. Powierzchnia tego giganta wynosiłaby ok. 4 km2. Energia słoneczna przesyłana byłaby do Japonii w postaci mikrofal. Zainteresowanie naukowców skupia się teraz na dwóch problemach: doboru najbardziej efektywnych paneli słonecznych, najlepiej cienkowarstwowych (bierze się pod uwagę produkty Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Electric Corp. i IHI Corp.).

Czasem sobie myślę, że urodziłam się za wcześnie – przed światem stoi jeszcze tyle niezwykłych wyzwań. A przeciętna ludzkiego życia to tylko ok. 70 lat…

www.gadzetomania.pl
spacemaster92
Full Active
Kontakt:

Re: Japońska elektrownia słoneczna w kosmosie

Post autor: spacemaster92 »

No ciekawe, ciekawe pora czekać tylko na wyniki tego projektu. Wiadomo w 2012 nic się nie stanie więc lajcik. Przestałem w tą date wierzyć właśnie dzisiaj, gdyż to właśnie dziś miało się coś stać i nic. HEH.
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .

"Laa shay'a waqi'un mutlaq bale kul'un mumkin"

"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
Awatar użytkownika
Lazy
Full Active
Kontakt:

Post autor: Lazy »

Ciekawe jak poradzą sobie z kosmicznymi "śmieciami",które będą im niszczyć baterie.
ŻYCIE JEST TYLKO GRĄ

WSZYSTKO,CZYM ONO JEST,TO ILUZJA,ALE WY,GRACZE,DOSZLIŚCIE DO PRZEKONANIA,ŻE TO JEDYNA RZECZYWISTOŚĆ
spacemaster92
Full Active
Kontakt:

Post autor: spacemaster92 »

Może zamątują działka 7mm i będą wystrzeliwać pociski w strone śmiecia by zmienić jego trajektorie :P
Czy wiesz że tylko jedno naciśnięcie guzika może przekreślić 10 000 lat ludzkiej cywilizacji ? A to ...będzie dopiero początek końca .

"Laa shay'a waqi'un mutlaq bale kul'un mumkin"

"Jedno ziarenko ryżu może przechylić szale. Jeden człowiek może odmienić losy całego świata"
Awatar użytkownika
QK1
Infrzak
Kontakt:

Post autor: QK1 »

Dadzą radę jak to zwykle bywa, Japończycy umieją sobie radzić, swoją drogą ciekawy pomysł :)
Każdego ranka, każdej nocy Dla męki ktoś na świat przychodzi.

Jedni się rodzą dla radości, inni dla nocy i ciemności.

[ external image ]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hodie Mihi, Cras Tibi -> Co Dziś Mnie, Jutro Tobie Się Stanie

[ external image ]
Awatar użytkownika
Zit
Zaangażowany Infranin
Kontakt:

Post autor: Zit »

[quote name='Lazy' post='61015' date='czw, 10 wrz 2009 - 00:41']Ciekawe jak poradzą sobie z kosmicznymi "śmieciami",które będą im niszczyć baterie.[/quote]

Śmieci to nawet nie taki problem. Co z meteorami?

Co 2 tygodnie będą wysyłali serwisantów do wymiany paneli.

Wszystko ładnie pięknie, ale już widzę jak wyłożą kasę na coś co jest bardzo efektowne i efektywne ale drogie i najprawdopodobniej pod wysokim ryzykiem zniszczenia.
[ external image ]

,, Veni Vidi Vici" - przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem

Timeo Danaos Et Dona Ferentes ;)

**********Sol Omnibus Lucet!!!**********
Awatar użytkownika
Erhion
Infrańczyk
Kontakt:

Post autor: Erhion »

Lazy stawiam sobie to samo pytanie. Pożyjemy zobaczymy czy ten pomysł w ogóle wypali w tym stuleciu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „UKŁAD SŁONECZNY i WSZECHŚWIAT”